ანანასი

ტროპიკული ხილის მეფე, ასე უწოდებენ ანანასს და არც თუ ტყუილად. იგი შეიცავს თითქმის ყველა ვიტამინს და მინერალურ ნივთიერებას.
ანანსის სამშობლოდ ითვლება ბრაზილია. კოლუმბი მოიხიბლა ამ ერთდროულად გირჩისა და ვაშლის მსგავსი ხილით. დღემდე შემორჩა ინგლისურ ენაში სახელწოდება “პინეაპლე” -გირჩვაშლა.
ანანასის მომჟავო-ტკბილი ქარვისფერი რბილობი სასიამოვნო საჭმელია, ხოლო სასიამოვნოზე მეტად სასარგებლოა, ანანსასის რბილობში 87% წყალია, 12-15% ფრუქტოზა, ორგანული მჟავები, B ჯგუფის ვიტამინები, PP, პროვიტამინი A, კალიუმი, მაგნიუმი, კალციუმი, თუთია, რკინა, სპილენძი, მარგანეცი, იოდი.
ანანასისი ნაყოფის ან წვენის მიღება დადებითად მოქმედებს კუჭქვეშა ჯირკვალზე, ასტიმულირებს კუჭნაწლავის მოქმედებას, ამცირებს სისხლის წნევას, ხელს უშლის ათეროსკლეროზის განვითარებას, გვეხმარება ზედმეტი წონის დაკლებაში. განსაკუთრებული პოპულარობა ანანასს ბოლო დროს მოუტანა მის რბილობში ბრომელაინის- ფერმენტების ნარევის აღმოჩენამ, რომელიც შლის ცილებს.

დატოვე კომენტარი

Filed under ხილი

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / შეცვლა )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / შეცვლა )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / შეცვლა )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / შეცვლა )

Connecting to %s