თხილი

ენერგეტიკული ღირებულება 679 კკალთხილი ძირითადად გავრცელებულია სუბტროპიკულ ზონაში. საქართველოში ხარობს როგორც ველურად, ისე კულტურაში. ჩვენში თხილმა განსაკუთრებით ფასი დაიდო უკანასკნელ წლებში, როცა გაიხსნა მისი გატანის გზები საზღვარგარეთ.
მაღალი კვებითი ღირებულების გამო თხილი ძალიან პოპულარულია როგორც უმად საჭმელად, ისე წარმოებაში პასტის, კრემის, შოკოლადის, ლიქიორის დასამზადებლად. ქართულ ტრადიციაში მისგან ჩურჩხელასა და ჯანჯუხს აკეთებენ.
თხილი, როგორც დიეტური კვების პროდუქტი გამოიყენება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებისას, სისხლნაკლებობისას, წინამდებარე ჯირკვლის გადიდებისას, ვენების გაგანიერებისას, ტროფიკული წყლულებისას.

შედგენილობა 100 გრ. პროდუქტში
ცილები 12,6 გრ
ცხიმები 62,4 გრ
ნახშირწყლები 13,7 გრ
მინერალები 2,5 გრ
ვიტამინი B1 0,33 მლ/გრ
ვიტამინი B2 0,12 მლ/გრ
ვიტამინი B6 0,24 მლ/გრ
ბეტა-კაროტინი 31,4 მლ/გრ
რკინა 5,8 მლ/გრ
კალციუმი 160,0 მლ/გრ
თუთია 2,2 მლ/გრ
კალიუმი 655,3 მლ/გრ
ნატრიუმი 2,1 მლ/გრ
მაგნიუმი 161,2 მლ/გრ
ვიტამინი ჩ 17 მგრ

დატოვე კომენტარი

Filed under ლებნიანები

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / შეცვლა )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / შეცვლა )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / შეცვლა )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / შეცვლა )

Connecting to %s