კონსერვანტების სიავე

კვების მრეწველობაში გამოყენებული კონსერვანტების გარკვეული ნაწილი საჭირო დოზის შემთხვევაში უვნებელია. მაგ. მარილი. მაგრამ არსებობს სხვა რეალობა. პროდუქტის ხანგამძლეობის მიზნით იყენებენ სხვადასხვა ხელოვნურ კონსერვანტებს. განვითარებულ ქვეყნებში ერთი და იგივე კომპანია შეიძლება უშვებდეს ერთი და იგივე პროდუქტის სამ კატეგორიას:
1. ადგილობრივი მომხმარებლისათვის
2. განვითარებულ ქვეყნებში ექსპორტისათვის
3. განვითარებადი ქვეყნებისათვის (ისეთი როგორც საქართველოა).
როგორც წესი მესამე კატეგორიის პროდუქტები უხარისხოა. მასზე კეთდება სპეციალური ნიშანი, რაც საშუალებას გვაძლევს გავარჩიოთ მისი ავ-კარგი. თუ ქვემოთ ჩამოთვლილი ნიშნები პროდუქტს არ გააჩნია, ე.ი. ან საიმედოა, ან უსინდისო მწარმოებელმა დამალა, რაც დანაშაულია.
Е 102 საშიშია
Е 103 აკრძალულია
Е 104 საეჭვოა
Е 105 აკრძალულია
Е 106 აკრძალულია
Е 110 საშიშია
Е 111 აკრძალულია
Е 120 აკრძალულია
Е 122 საეჭვოა
Е 123 ძალიან საშიშია
Е 124 საშიშია
Е 125 აკრძალულია
Е 126 აკრძალულია
Е 127 საშიშია
Е 130 აკრძალულია
Е 131 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 141 საეჭვოა
Е 142 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 150 საეჭვოა
Е 151 საეჭვოა
Е 152 აკრძალულია
Е 160А საშიშია
Е 161 საეჭვოა
Е 171 საეჭვოა
Е 173 საეჭვოა
Е 180 საეჭვოა
Е 191 აკრძალულია
Е 210 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 215 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 220 არღვევს ვიტამინ Б1
Е 221 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 224 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 226 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 230 არღვევს კანის ფუნქციას
Е 231 არღვევს კანის ფუნქციას
Е 232 არღვევს კანის ფუნქციას
Е 233 არღვევს კანის ფუნქციას
Е 239 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 240 საეჭვოა
Е 241 საეჭვოა
Е 250 გიპერტონიისას საწინააღმდეგო ჩვენებები აქვს
Е 251 გიპერტონიისას საწინააღმდეგო ჩვენებები აქვს
Е 252 გიპერტონიისას საწინააღმდეგო ჩვენებები აქვს
Е 271 კანცეროგენულია (იწვევს სიმსივნეს)
Е 311 იწვევს გამონაყარს
Е 312 იწვევს გამონაყარს
Е 320 შეიცავს ბევრ ქოლესტერინს
Е 321 შეიცავს ბევრ ქოლესტერინს
Е 338 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 340 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 341 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 407 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 450 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 450А საშიშია
Е 453 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 455 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 456 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 461 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 462 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 463 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 465 არღვევს საჭმლის მონელებას
Е 477 საეჭვოა
გარდა ჩამოთვლილი ჩვენებებისა, ამგვარი კონსერვანტების მიღება პირველ რიგში ასუსტებს იმუნურ სისტემას და ადამიანის ორგანიზმში ადვილად აღწევენ სხვადასხვა დაავადებები.

დატოვე კომენტარი

Filed under ეს უნდა იცოდეთ

დატოვე კომენტარი